Waarschuwing: controversiële inhoud.

Dit is een tirade over de menselijke psyche, over kuddegedrag en over een diepgewortelde angst voor het onbekende. Natuurlijk gaat dit blogartikel over het coronavirus, want alles gaat over het coronavirus. Waarom niet meedoen met de grootste media-sneeuwbal ooit? (Dit is feitelijk waar: er zijn nog nooit zoveel meldingen in de media geweest over één onderwerp). Daarbij is de invalshoek hier niet het coronavirus an sich, want statistisch gezien is dit niet relevant voor een eventuele fysieke apocalypse, maar hoe mensen zich onder angst gaan gedragen. En wat bovenal interessant is: dat wat sociaal geaccepteerd wordt kan van het ene op het andere moment totaal veranderen. Dat is wat werkelijk beangstigend hoort te zijn.

Oké, eerst even de statistieken. Op het moment van schrijven zijn er 6.500 doden en 80.000 herstelden. Dit is een 7% sterftecijfer. Opvallend is dat van die 6.500 veruit de grootste groep oudere mensen (80+) zijn en mensen die al met een andere ziekte kampten. Tel daarbij op de mensen die asymptomatisch zijn en het relatieve sterftecijfer gaat omlaag. Opvallend ook hier weer is dat de kans dat iemand dood gaat met een goed immuunsysteem bijna nihil is (https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/). Oftewel, statistisch gezien lijkt dit virus verdomd veel op influenza. En toch is de reactie hierop een van onmetelijke proporties. Hoe kan dit?
Er is maar één mogelijke verklaring hiervoor: dit virus is een media-virus. En iedereen lijkt ermee besmet te zijn. Als je maandenlang nieuws leest over een onderwerp dat steeds intenser schijnt te worden (niet het virus), filmpjes bekijkt van mensen in septische schock, links en rechts zelfbenoemde experts opstaan die problemen van mythische proporties voorspellen, en je op een gegeven moment elke 10 minuten eraan herinnerd wordt dat apocalyptische toestanden nabij zijn wanneer er niks gedaan wordt, dan ga je vanzelf in de ernst van de zaak geloven. De macht van het scherm is groot. En in het moeras van doembeluste nieuwsheaders kan men al gauw verdrinken.

Een verkapte dictatuur

De regel is: bij tijden van collectieve angst draaien alle koppies zich in de richting van de overheid met de beleefde doch dringende uitroep: ‘Yo gast, doe hier wat aan!’ En wat er altijd en overal gebeurt is precies dat, met de enige instrumenten die de overheid kent: gebod en verbod. Alle fundamentele vrijheden van de mens worden in de prullenbak gegooid onder het mom van nationale gezondheid of nationale veiligheid of whatthefuckook. Zo ook met het coronavirus. Onder invloed van een maandenlange mediatraining geven de meeste mensen al te gewillig hun vrijheden op. Mensen die hier wat voorzichtiger mee zijn en zich kritisch uitten tegenover deze gedwongen maatregelen, worden gebrandmerkt als gekken en later waarschijnlijk als moordenaar (mark my words).
De maatregelen die nu genomen worden laten open en bloot zien in welke politieke vorm we leven: een verkapte dictatuur. Bij een noodtoestand wordt altijd het groene licht gegeven aan wat voorheen zou worden gezien als verregaande inbreuk op menselijke vrijheid. De rechtvaardiging hiervoor zit ‘m niet in een morele overweging, de rechtvaardiging komt neer op wat de massa denkt en verlangt op dit moment, gehypnotiseerd door een zichzelf versterkend en herhalend proces van afgrijselijke mediabeelden. En als er één waarheid is waarbij je altijd en overal op kunt vertrouwen: de massa heeft nooit gelijk.

‘Als alle anderen van de brug springen…’

Het massagedrag kun je heel simpel verklaren met de psychologische veronderstelling dat wanneer iedereen zich met iets bezighoudt, dan zal het toch wel ernstig zijn? Dat wanneer de overheid zulke drastische maatregelen neemt, dan zal er toch wel iets aan de hand zijn? Of wil je beweren van niet soms? Deze psychologische aanname kun je ook omdraaien: wanneer vrijwel niemand zich met iets bezighoudt, dan zal het toch wel niet ernstig zijn? Wanneer de overheid geen maatregelen hiertegen neemt, dan zal er toch niks aan de hand zijn? Of wil je beweren van wel soms? Dit is psychologie 101: op basis van deze retoriek nemen de meeste mensen beslissingen en stellen zo hun geweten en gemoedstoestand gerust. Dat is de reden waarom demense nu totaal oké zijn met een tijdelijke gevangenis voor vrijwel iedereen op deze aardbol; men kan zich alleen dan mentaal aanpassen aan de 180 graden draai die nu aan het plaatsvinden is.
Het allerbeangstigende is niet dat mensen zo reageren of hun beslissingen daarop bepalen (wat wel heel dom is), maar dat men zo gaat geloven in de rechtvaardiging ervan dat ze hun wil ook op gaan leggen aan hun medemens. En ja, ik durf het te zeggen; collectivistisch denken is de wortel van alle kwaad. Dit zit zo diep in de mensheid dat het advies aan kinderen eigenlijk zou moeten worden: ‘Als alle anderen van de brug springen, dan vind ik dat jij ook moet springen.’

 

Hypocriet, allemaal!

Gericht aan de mensen die het nu ineens zo normaal vinden om in gedwongen thuisisolatie te zitten, die het zo normaal vinden om te zien dat het niemand meer is toegestaan te reizen tussen landen, die het zo normaal vinden dat mensen elkaar de kop inslaan voor de laatste 4-lagige toiletrol, die het zo normaal vinden dat de hele mensheid op twee meter afstand van elkaar vandaan staat, die het zo normaal vinden dat alle handelingen gedaan worden met een constante nastroom van antibacteriële gel, die het zo normaal vinden om ieder ander als potentiële verdachte aan te wijzen, aan de mensen die deze nog nooit vertoonde sociale omwenteling zo normaal vinden en aan hen die de ander nu zo actief veroordelen voor het feit dat zij dat dit alles een tikkeltje overdreven vinden: waar waren jullie twee jaar geleden? Waar waren jullie met je gedachten toen er zich de grootste griepepidemie afspeelde van de laatste dertig jaar? Waar waren jullie toen er wereldwijd meer dan een half miljoen mensen stierven aan de gevolgen van influenza? Waar was jullie roep om dichte scholen en dichte grenzen? Waarom zaten jullie niet vrijwillig in thuisisolatie om de oudjes van deze samenleving niet aan te steken? Met de incubatietijd van influenza had dat makkelijk gekund. Waarom werd er destijds niks gedaan om de verspreiding ervan te temperen? Juist, omdat er niks in de nieuwskranten over te lezen was. Jullie reactie destijds was een contrasterend: ‘Goh, het is weer die tijd van het jaar ja.’

Stel je voor, je staat in een verlaten gang. Licht komt aan het einde van de gang. Je ziet een schaduw op de muur voor je. Het beweegt. Je hoort luid gerommel. Je ziet de schaduw groter worden en weet dat er iets aan begint komen. Je begint te zweten. Je ziet de schaduw nog groter worden en het lijkt op een dier, een hyena misschien? Het gejank wordt luider, ja het is gejank. De schaduw krijgt nu de vorm van een grote beer met een open bek, klaar om aan te vallen. Flarden van aan stukken gereten mensenvlees gaan door je hoofd. Zweetdruppels gaan over je voorhoofd en vallen van het puntje van je neus op de grond. De schaduw komt nog dichterbij, je weet dat het dier nu elk moment om de hoek kan lopen. Het is nu geen beer meer, maar een enorme draak. Je doet nog een schietgebedje voor hulp, net op het moment dat een klein hondje komt aanlopen waarbij het licht de schaduw groter liet maken en de echo’s het blaffen versterkte. Dat is Corona, het media-virus.

 

P.s. Als we straks dan toch allemaal in gedwongen thuisisolatie moeten, dan stel ik de volgende maatregel voor: in de komende maand is iedereen verplicht tenminste 85 milligram DMT te roken. Ik heb namelijk gehoord dat dit wellicht het vaccin zou kunnen zijn tegen corona.

31 Replies to “Corona en de collectieve waanzin

 1. Klopt. Helemaal mee eens. We weigeren de griepprik en doen wat we elke winter doen. Als het rustig is boodschappen doen en hoestende zieke mensen uit de weg gaan. Mijden van grote groepen mensen. Dat moet voldoende zijn. Ik word ziek van de Nederlandse zenders. Gezond verstand gebruiken is het enige goede in deze zieke linkse wereld.

 2. het gekke is ook dat het geen specifiek Nederiglands gebeuren is maar wereldwijd! Van China, Azie, Australie, Europa naar Usa. Van Afrika of Canada of Zuid-Amerika noch Rusland hoor je weinig. En de reakties erop lijken wel collectief afgesproken, bijna allemaal hetzelfde.

 3. Walgelijk die superhysterie ik wordt strontziek van het woord Corona man man man
  wat hebben we toch een paar Qut generaties voortgebracht al die stomme media steeds brengt alleen maar ellende , ik vind het bedenkelijke nieuwsvirus nog veel erger dan het coronavirus en ik weiger me f..g bang te laten maken . Hulde aan de schrijver ik denk er exact zo over. Mensen enge domme wezens in grote groepen… laat staan als massa

 4. De corona hype:
  Eerst een paar feiten.
  1. Het corona virus is niet nieuw! Het bestaat al jaren, zo niet decennia.
  2. Dit virus veroorzaakt zgn “‘common cold”‘ verschijnselen i.e verkoudheid.
  3.Het is een ssRNA virus en dus geen bacterie, wat wil zeggen, dat het zich niet kan vermenigvuldigen zonder gastheer. De gastheer is de menselijke cel.
  Virus zijn obligaat intracellulair wat wil zeggen, dat ze een cel nodig hebben om te infecteren en om zich te vermenigvuldigen. Bacterien hebben dat niet nodig.
  4. Het menselijk immuun systeem bestaat uit T- en B -Lymfocyten, alleen de T- lymfocyten zijn betrokken bij de afweer tegen viridae. ( denk aan HIV, waarbij de patient pas ziek wordt op t moment dat een bepaalde subcategorie T cellen, de CD4, onder de 500/mm3 bloed komt).
  Ook HIV patienten kunnen jaren symptoom loos leven en soms ook het virus kwijt raken.
  5. Corona heeft geen eigenschappen, die bij een goed werkend immuunsysteem een patient zo ziek kan maken, dat hij sterft.
  6. Bij chronisch zieken, ouderen en patienten, die pillen gebruiken zoals prednisolon etc etc, kan het virus meer grip krijgen. Dat komt omdat de T -lymfocyten, die de virus infectie opruimen, minder goed werken.
  7. 80 % van de patienten heeft geen klachten of slechts lichte.
  8. Het COVID 19 virus, zou SARS kunnen veroorzaken, dit is een ernstige longinfectie, maar dat kan een griep ook. Influenza kan ook ernstige longproblemen veroorzaken en ook de dood.
  Alles kan. Maar in de praktijk is het maar een kleine groep die overlijdt.
  9. De Ophef die nu ontstaat over dit virus, is en niet nodig en benadrukt te veel dat mensen gaan overlijden.
  In italie zijn 4000 doden te betreuren. Maar in Italie, is de resistentie tegen antibiotica, ook vele malen hoger dan hier.
  Een virus is niet te behandelen met antibiotica, maar indien een patient een virale infectie oploopt, kan er een zgn bacteriele superinfectie bijkomen. Door het virus kan de long en met name de kleinere luchtwegen, worden geinfecteerd met bacterien.
  Deze zijn gevoelig voor antibiotica, maar in italie is de resistentie dusdanig hoog, dat veel patienten uiteindelijk overlijden aan een bacterie en niet aan het virus per se.

 5. In dezen is het wel vreemd dat de grootste voorvechters van een lockdown, de strengste en engste maatregel, Baudet en Widers zijn…

 6. Je hebt geen flauw benul als je dit met de griep golf van 2 jaar geleden vergelijkt, en intellectueel erg oneerlijk als bij de vele herhalende zinnetjes je niet zet “Waar waren toen alle mensen die, voor een normale griep, op de IC belandde?”

  Want dat mist er in je verhaal…

 7. Eindelijk, dacht dat ik de enige was… dit stuk is een verademing.

  Er is overal waar ik mijn gedachten ventileer wel iemand die mij vermanend toespreekt. Waarna de rest hard meeknikt en me duidelijk maakt dat men niet is gediend van deze praat…want het zal jouw vader zijn en het ergste moet nog komen,

  Maar wat te denken van:
  Zzpers, ondernemers in midden /kleinbedrijf en hun medewerkers, zij krijgen het zwaar, er gaat zoveel kapot nu.

  Nog niemand gehoord over de ellende die deze mensen nu wordt aangedaan door het stop zetten van de economie en ze als een klein kind min of meer thuis op te sluiten.

  Te weten stress, uitzichtloosheid, faillissementen, echtscheidingen, depressies, (huiselijk)geweld en ja zelfmoord.

 8. Ik heb alle symptomen C19 gehad behalve koorts, maar tijdlijn klopt niet, was in het weekend van carnaval 21, 22, 23 febr. maar virus was 5 dagen daarvoor zelfs nog niet in Italië gesignaleerd.

  Wanneer ik zo ziek zou worden door Covid19 geef ik de voorkeur aan wegmaken om nooit meer wakker te worden boven opname op een intensive-care afdeling van een ziekenhuis.

  Mensen gaan dood aan Covid19, anders zouden ze doodgaan aan een andere griep of wellicht een verkeersongeval. Twee jaar geleden 10.000 overleden door griep.

  Hoe verantwoordelijk ben je om een miljoenen maatschappij te vernietigen om eventueel wellicht 1000 à 2000 mensen een andere doodsoorzaak te geven.
  Komt nog bij dat de meeste geïntubeerde patiënten bij alsnog overleven veel minder kwaliteit van leven zullen hebben.

  Gaat die Rutte straks zelf toegeven dat ie op het beslissende moment verkeerd gereageerd heeft, of moeten we hem ervoor berechten?

  Genieten op stille wegen # regio-taxi rijden tijdens ‘intelligente’ lockdown.

  # 5 x M
  #Meer mens met minder mensen

 9. Fijn deze wijze woorden.
  Ik zei vandaag nog
  Angst overheerst
  We moeten het weer in balans krijgen
  Ik hoop door dit te zeggen
  Mensen nadenken. ….
  En minder bang worden
  Ik werk al jaren aan het opbouwen van weerstand op een natuurlijke manier met een beetje hulp van supplementen

 10. Toen de Amerikanen met genetisch gemanipuleerd voedsel kwamen zei heel Europa, daar doen we niet aan mee. Maar nu we het ingespoten krijgen staat iedereen in de rij.

 11. Wonderful goods from you, man. I’ve bear in mind your stuff previous to and you’re just too great. I actually like what you’ve bought here, really like what you’re stating and the way during which you are saying it. You are making it enjoyable and you still care for to stay it sensible. I can not wait to learn much more from you. That is actually a great web site.

 12. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

 13. I’d must examine with you here. Which is not something I usually do! I take pleasure in reading a submit that may make people think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

 14. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?

 15. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch! “Never let inexperience get in the way of ambition.” by Terry Josephson.

 16. Wow, fantastic blog format! How long have you ever been running a blog for? you made blogging glance easy. The full glance of your site is wonderful, as smartly as the content material!

 17. Thanks for sharing excellent informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *